S.M.K. a.s. Společnost pro Moravský kras

Regionální potravina JMK

Zlatá chuť

Certifikát

Kuchařské recepty

 
Pstruzi se řadí mezi nejoblíbenější tuzemské ryby. Není se čemu divit, jelikož se jedná o ryby netučné a maximálně chutné. Pstruzi obsahují celou řadu tělu prospěšných látek. Jedná se především o omega 3 mastné kyseliny. Ty působí skvěle na oběhovou soustavu včetně srdce. Jemná svalovina pstruha je pohodlně konzumovatelná a navíc se jedná o lehce stravitelné maso. Ideální je tedy i pro děti anebo naopak pro seniory. Z vitamínů a minerálních látek obsahuje pstruh vápník, železo, fosfor a jód. Lidé si dietou si jej mohou dopřát do sytosti, jelikož 100 gramů masa ze pstruha obsahuje pouze 0,1 gramu tuku a jeho energetická hodnota činí 410 kJ. Než přejdeme k samotnému receptu na pstruha na másle, určitě je vhodné si říct něco málo k výběru pstruha.

Pstruha určeného ke konzumaci vybírejte skutečně pečlivě. Pokud můžete, vyvarujte se zmrazeného pstruha, který ztratí obrovské množství z tělu prospěšných látek, jež obsahuje. Ideální volbou je živý pstruh odněkud z líhně. Tito pstruzi neobsahují žádné škodliviny. 
 

Dietní pstruh na másle se zeleninovou rýží


Pstruh na másle

Budeme potřebovat
  • 4 filety ze pstruha
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • lžíci másla
  • 2 papriky
  • 200 g brokolice
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíci oleje
  • 200 g květáku
  • 90 g rýže
Postup přípravy 

V hrnci pořádně rozpálíme kvalitní olej a nasypeme do něj ve vodě omytou rýži. Vše orestujeme a pak po zesklovatění rýže přidáme vývar. Dusíme zhruba 15 minut a postupně přidáme na kousky upravenou brokolici, květák a nakrájenou papriku. Mícháme 10 minut ve varu. Filety pstruha důkladně omyjeme, osušíme a pak posolíme a jemně okmínujeme. Na pánvi filety orestujeme z obou stran na rozpáleném másle.

 

Pstruh v troubě s mandlemi

Pstruh v troubě
Potřebné suroviny:
  • 1 pstruh
  • 30 g mandlí
  • 20 g másla
  • koření na ryby
  • na citrónovou omáčku: 1 dcl vývaru + 250 g zakysané smetany + šťáva z 1 citronu
Postup:
Očištěného pstruha posolíme, posypeme kořením a necháme asi hodinu odstát. Pak pstruha potřeme rozpuštěným máslem, zevnitř i zvenku posypeme strouhanými mandlemi a v troubě upečeme. Citronovou omáčku připravíme tak, že ve vývaru rozmícháme zakysanou smetanu a přidáme citrónovou šťávu.
 

Pstruh po mlynářsku

Potřebné suroviny:
 
  • 4 vykuchané pstruhy
  • šťáva z 1 citronu
  • 80 g másla
  • 50 g polohrubé mouky
  • sůl
  • pepř
  • nahrubo nasekaná petrželka
Postup:
Pstruhy důkladně omyjeme zevnitř i zvenku, potřeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme, obalíme v mouce a v pánvi na rozpuštěném másle 10-15 minut osmahneme dozlatova. Pak je vyjmeme a posypeme petrželkou. Pstruhy podáváme s vařenými brambory.



Inspirujte se dalšími zajímavými kuchařskými recepty na stránkách




Děkujeme za svolení majitele a provozovatele webu cbmonitor.cz s umístěním odkazu na zajímavé kuchařské recepty na naše stránky.


Za obsah odkazovaného webu neručíme.
Pstruhařství Skalní mlýn
Lažánky 200
678 01  Blansko

Tel: +420 602 550 140
Tel: +420 606 624 913
Tel: +420 724 871 770

Objednávky:
+420 602 550 140 (Po-Pá 7-17 hod.)

Prodejní doba:
  každý pátek od 9.00 do 17.00 hodin.


e-mail: rybarna@smk.cz

Upozornění! Chyba v navigaci - do navigace zadávejte Skalní Mlýn 96. Rybárnu najdete 1,5 km před tímto hotelem.


Novinky

Velikonoční prodejní doba/ 6.4.2017

13.4. 9:00 - 17:00
14.4. - zavřeno

Lovení na dírkách/ 5.1.2017

Zarybařte si na dírkách

Vánoční prodejní doba/ 7.12.2016

21.12. 9:00 - 17:00
22.12. 9:00 - 17:00
23.12. 9:00 - 17:00
24.12. 9.00 - 12.00 (ryby pouze nekuchané)

Omezení prodejní doby/ 14.10.2016

Čtvrtek 27.10. 9:00 - 17:00
Pátek 28.10. - zavřeno
2009 © S.M.K., a.s.