Kuchařské recepty
Pstruzi se řadí mezi nejoblíbenější tuzemské ryby. Není se čemu divit, jelikož se jedná o ryby netučné a maximálně chutné. Pstruzi obsahují celou řadu tělu prospěšných látek. Jedná se především o omega 3 mastné kyseliny. Ty působí skvěle na oběhovou soustavu včetně srdce. Jemná svalovina pstruha je pohodlně konzumovatelná a navíc se jedná o lehce stravitelné maso. Ideální je tedy i pro děti anebo naopak pro seniory. Z vitamínů a minerálních látek obsahuje pstruh vápník, železo, fosfor a jód. Lidé si dietou si jej mohou dopřát do sytosti, jelikož 100 gramů masa ze pstruha obsahuje pouze 0,1 gramu tuku a jeho energetická hodnota činí 410 kJ. Než přejdeme k samotnému receptu na pstruha na másle, určitě je vhodné si říct něco málo k výběru pstruha.
Pstruha určeného ke konzumaci vybírejte skutečně pečlivě. Pokud můžete, vyvarujte se zmrazeného pstruha, který ztratí obrovské množství z tělu prospěšných látek, jež obsahuje. Ideální volbou je živý pstruh odněkud z líhně. Tito pstruzi neobsahují žádné škodliviny.
Dietní pstruh na másle se zeleninovou rýží
Budeme potřebovat
- 4 filety ze pstruha
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- lžíci másla
- 2 papriky
- 200 g brokolice
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíci oleje
- 200 g květáku
- 90 g rýže
Postup přípravy
V hrnci pořádně rozpálíme kvalitní olej a nasypeme do něj ve vodě omytou rýži. Vše orestujeme a pak po zesklovatění rýže přidáme vývar. Dusíme zhruba 15 minut a postupně přidáme na kousky upravenou brokolici, květák a nakrájenou papriku. Mícháme 10 minut ve varu. Filety pstruha důkladně omyjeme, osušíme a pak posolíme a jemně okmínujeme. Na pánvi filety orestujeme z obou stran na rozpáleném másle.
Pstruh v troubě s mandlemi
Potřebné suroviny:
- 1 pstruh
- 30 g mandlí
- 20 g másla
- koření na ryby
- na citrónovou omáčku: 1 dcl vývaru + 250 g zakysané smetany + šťáva z 1 citronu
Postup:
Očištěného pstruha posolíme, posypeme kořením a necháme asi hodinu odstát. Pak pstruha potřeme rozpuštěným máslem, zevnitř i zvenku posypeme strouhanými mandlemi a v troubě upečeme. Citronovou omáčku připravíme tak, že ve vývaru rozmícháme zakysanou smetanu a přidáme citrónovou šťávu.
Pstruh po mlynářsku
Potřebné suroviny:
- 4 vykuchané pstruhy
- šťáva z 1 citronu
- 80 g másla
- 50 g polohrubé mouky
- sůl
- pepř
- nahrubo nasekaná petrželka
Postup:
Pstruhy důkladně omyjeme zevnitř i zvenku, potřeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme, obalíme v mouce a v pánvi na rozpuštěném másle 10-15 minut osmahneme dozlatova. Pak je vyjmeme a posypeme petrželkou. Pstruhy podáváme s vařenými brambory.
Inspirujte se dalšími zajímavými kuchařskými recepty na stránkách
Děkujeme za svolení majitele a provozovatele webu cbmonitor.cz s umístěním odkazu na zajímavé kuchařské recepty na naše stránky.
Za obsah odkazovaného webu neručíme.